Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen. Hopelijk vindt u antwoord op al uw saunavragen. Mocht u geen antwoord op uw vraag kunnen vinden, neemt u dan gerust contact met ons op.
Saunaregels
Wie voor het eerst naar de sauna gaat kent nog niet alle spelregels die bij het saunabaden horen. Sauna doet je pas goed als je het goed doet!
Waarom moet ik me helemaal uitkleden in de sauna?
Omdat het dragen van zwemkleding drie grote nadelen heeft: a) de huid kan in de saunacabine niet optimaal de warmte in zich opnemen. b) zwemkleding houdt zweet vast en dat is niet fris. c) het dragen van zwemkleding verhindert een goede en noodzakelijke afkoeling van de huid.
Waarom moet ik mij eerst wassen met warm water en zeep?
Omdat hygiëne in de sauna van uitermate groot belang is.
Waarom moet ik mij afdrogen voordat ik de saunacabine in ga?
Omdat een droge huid in de saunacabine sneller tot zweten komt.
Waarom moet ik in de sauna altijd een badlaken gebruiken?
Omdat ik – of ik nu zit of lig in de cabine – niet rechtstreeks in contact moet komen met het hout. Dat is nl. niet aangenaam (te heet!) en niet hygiënisch (want het zweet trekt in het hout en gaat stinken).
Waarom mag ik mijn badlaken niet laten liggen in de cabine om te laten drogen?
Omdat opgedroogd zweet onaangenaam ruikt voor de medesaunagasten en vanwege het brandgevaar.
Waarom moet het in de saunacabine altijd rustig zijn?
Omdat druk praten en bewegen niet alleen hinderlijk is voor de medesaunagasten, maar ook een onnodige en nadelige belasting van het lichaam is.
Waarom moet ik niet langer dan 12 – 15 minuten in de saunacabine blijven?
Omdat deze tijd ruim voldoende is om voldoende op te warmen en te zweten. Langer in de cabine blijven is een onnodige extra belasting van het lichaam, die afbreuk doet aan het nuttig effect van het saunabad.
Waarom moet ik direct na het verlaten van de saunacabine de frisse lucht in?
Omdat de in de cabine verwarmde longen af moeten koelen en om de ademhaling te normaliseren.
Waarom moet ik me daarna altijd voorzichtig (en altijd naar het hart toe) afspoelen met koud water?
Omdat hiermee het terugstromen van het bloed naar het hart wordt bevorderd waardoor de versnelde hartslag weer vertraagt.
Waarom moet ik dan ook koud afdouchen en dompelen?
Omdat het lichaam (ook het hoofd!) na de grote opwarming weer volledig af moet koelen.
Waarom moet ik het afkoelen altijd besluiten met een warm voetenbad?
Omdat hierdoor de doorbloeding van het lichaam wordt bevorderd en het laatste restje warmte naar de huid wordt getransporteerd.
Waarom moet ik na iedere ‘saunagang’ een poosje rust nemen?
Om het lichaam na de flinke inspanning van warm en koud de gelegenheid te geven “op adem te komen”.
Sauna of stoombad?
In weinig saunabedrijven ontbreekt een stoombad, in de volksmond vaak Turks bad of Turks stoombad genoemd. Wie regelmatig van zo’n stoombad gebruik maakt, zal het opvallen dat de uitvoering, de sfeer, maar vooral het klimaat in zo’n bad hemelsbreed verschilt van de sauna.
Eenvoudig gezegd komt dat omdat een sauna is gevuld met uitzonderlijk warme maar droge lucht. terwijl het stoombad een veel lagere temperatuur heeft, maar daarentegen juist opvallend vochtig is. Er hangt, als het goed is, een dichte warme mist met een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius.
Het tegenwoordige stoombad is een rechtstreekse voortzetting van het Caldarium in de Romeinse Thermen of de vochtig/warme ruimte in een Hammam van de Moslims. Het stoombad heeft een milde aangename uitwerking, vooral op de luchtwegen. die door de warme stoom fijn “losgemaakt” worden. Een milde warmteprikkel verspreidt zich over het gehele lichaam. Deze warmte voelt heel anders aan dan in de sauna. Dat komt omdat in de sauna warmteoverdracht plaatsvindt door middel van Infrarode straling. In het stoombad gebeurt dit door het vrijkomen van condenswater. Net als de sauna zorgt het stoombad zo voor opwarming van het lichaam.
Na een verblijf van ongeveer een kwartier in het stoombad blijkt de lichaamstemperatuur even hoog te zijn als na een kwartier in de sauna. terwijl de luchttemperatuur daar toch zo’n 50 graden hoger is. Dit is te verklaren door het feit dat in de sauna een grote verdamping van zweet op de huid plaatsvindt, waardoor de huid gekoeld wordt. Verdamping van zweet is in het stoombad niet mogelijk omdat daarvoor de luchtvochtigheid veel te hoog is. Omdat er bij het verblijf in het stoombad een verwarming van het lichaam tot boven de normale 37 graden Celsius optreedt (deftig gezegd: een hyperthermie moet ook het stoombad, net als de sauna. worden onderbroken door afkoelingen en rustperioden. In de saunacyclus wordt het stoombad dan ook precies zo als de sauna gebruikt, met luchtbad, afkoelslang en dompelbad.
Veel mensen kiezen tijdens hun 1e routing voor het stoombad. Hierdoor worden de poriën alvast geactiveerd, (denk b.v. aan een stoom-reiniging bij een schoonheidsbehandeling). Het stoombad kan dus i.p.v. de sauna in de routing worden opgenomen.
Sauna en zweten
Zweten is voor de mens de belangrijkste manier om zijn lichaamstemperatuur constant te houden. Gebruik makend van de natuurwet dat voor verdampen warmte nodig is, weet de mens zijn temperatuur constant te houden. In het menselijk lichaam komt constant warmte vrij. Dat is niet alleen het geval bij inspannende arbeid. maar bij iedere activiteit: bij de constante opbouw en afbraak van cellen; het functioneren van het zenuw-stelsel: het instandhouden van de bloedsomloop. Er is geen moment dat het lichaam niet actief is en er geen warmte vrijkomt.
Omdat de lichaamstemperatuur constant rond de 37 graden moet liggen, wordt de overtollige warmte, vooral via de bloedstroom, naar de huid afgevoerd. En in die huid, ingebed tussen de weefselcellen, zitten de talloze zweetklieren. Volwassen mensen hebben er ongeveer twee miljoen!
Even een paar moeilijke woorden gebruiken: De Holocriene zweetklieren komen overal in de huid voor en zorgen vooral voor de warmteregulatie. Dan zijn er ook nog zgn. Apocriene zweetklieren die verantwoorde-lijk zijn voor het zweten op bepaalde plaatsen, zoals de oksels en de liezen.
Onaangename zweetlucht op die plaatsen wordt veroorzaakt doordat de in het zweet voorkomende stoffen door bacteriën worden omgezet. In de sauna is het zweet bijna uitsluitend afkomstig van de Holocriene klieren. Dit zweet bestaat voor praktisch honderd procent uit water, met daarin opgelost een aantal zouten.
Het saunabad blijkt een zeer gunstige invloed te hebben op de mate waarin men kan zweten. De zweetklieren en daarmee het warmteregulatiesysteem van het lichaam worden in de sauna onder exceptionele omstandigheden getraind. Veel mensen, die voor het eerst in de sauna komen kunnen niet zo goed zweten. terwijl ze merken. dat als ze vaker komen, het zweet met straaltjes langs hun lichaam gutst.
Vooral voor (nier)dialysepatiënten is sauna aan te bevelen vanwege het hoge vochtverlies! Ter afsluiting van het saunabad is het wel nodig om de zweetproductie met een goede afkoeling te onderbreken. Anders blijft men veel te lang nazweten. met het risico van kouvatten. Ook om deze reden is bij een rondje sauna de afkoeling minstens zo belangrijk als het verblijf in de cabine.
Sauna en afvallen
Val je er ook van af als je naar de sauna gaat? Een veelgehoorde vraag, waarbij in de meeste gevallen de wens de vader is van de gedachte. Het antwoord kan even kort als onduidelijk zijn: ja, maar je slankt er niet van af …
Hier is een korte toelichting op zijn plaats. In de sauna zweet je flink. En dus ook gewicht. Dat kan variëren van een paar ons tot soms wel meer dan een kilo. dat ligt er aan hoe heet de sauna is en hoeveel iemand zweet. Wie dus voordat hij naar de sauna gaat op de weegschaal gaat staan en direct na het laatste rondje weer, zal merken dat zijn of haar lichaamsgewicht is afgenomen.
Maar, juich niet te vroeg, want dat is maar van zeer tijdelijke aard. Het lichaam is veel vocht kwijtgeraakt en heeft dus behoefte aan aanvulling. Een drankje gaat er dus best in, sauna maakt dorstig. En het duurt dan ook niet zo lang of het verloren gegane gewicht is er weer bij. Wie dus echt wil afvallen zal meer moeten doen. In de meeste gevallen zal dat neerkomen op (veel) minder eten en meer bewegen. Waarbij met name het eerste het meeste helpt om af te vallen.
Naar de sauna is dus geen remedie om af te slanken. Maar er blijven voldoende argumenten over om dat regelmatige saunabezoek wel te doen. Het komt uw gezondheid op vele manieren ten goede. Je voelt je er altijd beter bij. En niet alleen in de sauna!
Sauna en legionella
Deze ziekte wordt veroorzaakt door de legionella-bacterie (legionella pneumophila). De legionella bacterie is een aerosool, dit houdt in dat de bacterie zich behalve in het water ook in nevel en damp kan bevinden en daar schuilt nu juist het gevaar. Een legionella besmetting vindt plaats in de longen door inademing van besmette dampen of nevels. De ziekte is niet besmettelijk van mens tot mens. De incubatietijd is ca. 2 tot 10 dagen. Ziekteverschijnselen zijn; snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, kortademigheid, longontsteking, hoesten en hoge koorts. De ziekte kan ernstige gevolgen hebben maar is goed te behandelen met antibiotica wanneer er tijdig ingegrepen wordt.
Wat doen wij daartegen
De legionella bacterie bevindt zich in het leidingwater en kan zich ontwikkelen in stilstaand water dat tussen de 20 en 55 graden is. Sauna De Thermen beschikt over een eigen waterbron die het water oppompt van enkele honderden meters diep, waar bacteriën niet levensvatbaar zijn. Omdat er echter nog meer gevaren bestaan op besmetting (denk aan kruisbesmetting) neemt Sauna De Thermen nog een aantal maatregelen zoals: de watertemperatuur in de boilers boven de 70 graden houden, het met grote regelmaat doorspoelen van de leidingen en douches met water van 80 graden, het chloreren van het water in de baden, het regelmatig ontsmetten van de douchekoppen en een maandelijkse controle door een onafhankelijk laboratorium (i.p.v. de wettelijk verplichte 2 keer per jaar). Verder is er in het hele complex geen stilstaand water tussen de 20 en 55 graden te vinden en volgen wij de ontwikkelingen op het gebied van legionella bestrijding op de voet.
We hadden een schitterende dag. Het arrangement (code4) was perfect.
- Theo & Bianca
Lekker relaxte ambiance. Super lief personeel. En lekker eten.
- Jannie
Supermooie opgietingen en mooie rustige sauna. Mooie verbeteringen telkens GA ZO DOOR.
- Peter
Super leuke dag gehad vandaag bij jullie in de sauna bedankt voor de leuke attentie van jullie appeltaart met feestelijke sterren erg mooi opgemaakt.
- Theo en Hannie Heesbeen