Wat is een Bamboe massage?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
bamboe massage

Pagina inhoud

Om in ons dagelijks leven ons lichaam goed tot ontspanning te brengen tussen drukke werk- of schooldagen heen, laten we ons graag verrassen door een massage. De meest gekke combinaties zijn al in het leven geroepen op dit gebied om op fysiek gebied tot rust te komen, maar soms ook om blokkades te verhelpen en een betere stroming in het lichaam te kunnen verkrijgen.

We kennen allemaal wel de Hot Stone massage en Thaise massages, maar er zijn ook vele andere varianten, zoals Bindweefselmassages en massages voor speciale gebieden van je lichaam, zoals je lymfe. Een nieuwe vorm van massage kan steeds meer op Nederlandse bodem aangetroffen worden, waarbij Chinese uitgangspunten worden gebruikt om met vijf elementen het lichaam te behandelen. Dit betreft de Bamboe massage. Waar komt deze variant vandaan, wat is de techniek erachter en welk effect heeft het op je lichaam?

De Bamboe massage, waar komt het vandaan?

De Bamboe massage is gebaseerd op eeuwenoude Chinese opvattingen over de vijf elementen van het leven. Volgens deze opvatting kunnen alle verschijnselen uit het leven tot deze elementen worden teruggebracht. Ze beschrijven ook wel het verband met de externe en interne gebeurtenissen en een cyclus van het leven. Bij vormen van yoga worden dezelfde uitgangspunten gebruikt.

De vijf elementen hebben ook een connectie met de vier kompasrichtingen, noord, oost, zuid en west. Daarnaast bestaat er een verband met kleuren en planeten uit het sterrenstelsel. De vijf elementen omvatten:

  • Aarde. Dit element vormt een verband met het Midden, de bruine kleur en Saturnus.
  • Hout. Hout is verbonden met het Oosten, blauw en groen en Jupiter.
  • Metaal. Dit derde element is het element van het Westen, de witte kleur en de planeet Venus.
  • Vuur. Vuur is met het Zuiden verbonden, rood en Mars.
  • Water. Tot slot is dit laatste element verbonden met het noorden, de zwarte kleur en Mercurius.

De massage komt uiteraard uit China, waar door bamboestokken te gebruiken tijdens een massage dieper op het lichaam ingewerkt kan worden. De zenuwuiteinden in oppervlakkige spieren en de huid worden hierdoor optimaal geprikkeld. Door middel van deze bamboestokken en warme olie kan het lichaam in een diepe ontspanning worden gebracht en tevens worden de afvoer van afvalstoffen verbetert en de bloedsomloop gestimuleerd. Doordat we steeds meer overnemen van onze wijze leermeesters uit het Oosten is ook deze nieuwe vorm van massage naar Nederland gehaald.

Welke techniek wordt gebruikt bij deze massage?

Chinese bamboestaven worden gebruikt om de uiteinden van de zenuwen in je huid en oppervlakkige spieren te kunnen prikkelen. Hierdoor moet de bloedsomloop op gang komen, waardoor ook meer zuurstof en voedsel naar de cellen gebracht kan worden. Het creëren van een licht en energiek gevoel is het resultaat.

Welke techniek wordt echter gebruikt om tot dit effect te komen? Dit kan teruggeleid worden in de massagevormen van Ayurvedische massage, Lymfedrainage en shiatsu. Bij deze varianten worden pijnlijke en gevoelige lichaamsdelen en knopen aangepakt om de energie weer te laten stromen en het lichaam in ontspanning te brengen.

Bij de Bamboe massage worden dus de vijf elementen, aarde, hout, metaal, vuur en water verwerkt, waarbij bamboestaven als hulpmiddelen dienen om het volledige lichaam te kunnen masseren. Net zoals bij de andere massage technieken kunnen diverse onderdelen van het lichaam gebruikt worden, zoals de handen, armen en ellebogen. De bamboestaven dienen hierbij als verlengstuk voor een diepere werking.

Twee andere belangrijke eigenschappen van de Bamboe massage zijn de Piezo- en Pyro-elektriciteit. De eerste vorm van elektriciteit kan geactiveerd worden door druk aan te brengen op een onderdeel van het lichaam, de tweede vorm wordt gegenereerd door warmte. Doordat er tijdens de massage gebruikt gemaakt worden van bamboestaven wordt extra druk aangebracht, waardoor er dieper in de weefsels doorgedrongen kan worden. Hierbij wordt ook warmte gegenereerd door de weefsels optimaal te prikkelen, waardoor de twee vormen van elektriciteit in het lichaam opgewekt kunnen worden.

De Bamboe massage kan op verschillende manieren gegeven worden. Er kan met veel druk gewerkt worden, maar masseurs en masseuses kunnen ook ritmisch of rustig op de spieren en weefsels inwerken. De massage kan niet gegeven worden met kleding aan, er moet direct op de huid gemasseerd worden, meestal op een massagetafel, om het juiste effect te kunnen verkrijgen.

Het gebruik van bamboestaven

Voor de massage worden ten eerste bamboestokken ingeschakeld. Deze kunnen van verschillende afmetingen zijn en het verschilt per masseur of masseuse welke lengte gebruikt wordt. Dit kan lang, kort, dik of dun zijn. Het betreffen ook geen normale bamboestokken, maar speciaal gemaakte stokken om er tijdens een massage op een unieke manier mee te werken.

Bamboe bevat van zichzelf kiezelzuur, wat een element is dat kwarts tot kristal kan vormen. Bamboe bevat dezelfde gaven in het overbrengen van energie en stimuleert hierdoor het zelfhelende vermogen van je lichaam. Het materiaal is hard, flexibel, licht, recht, sterk en makkelijk te verdelen.

Het gebruik van essentiële oliën

Voor de massage worden de bamboestaven verwarmd en samen met diverse soorten massage oliën gebruikt. Hierdoor glijden de stokken beter over je lichaam heen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van essentiële oliën, ook wel etherische of aromatische oliën genoemd.

Essentiële oliën worden gemaakt van bladeren, bloemen, harsen, stammen, stengels, takken, vruchten, wortels en zaden van verschillende soorten bomen en planten. Door hun hoge concentratie en uiterst geneeskrachtige werking worden de oliën steeds populairder. Ook bij massages kun je van deze olie een paar druppels met een basisolie mengen om nog meer prikkeling in het lichaam te veroorzaken.

Wat doet de Bamboe massage voor je lichaam?

Zoals gezegd stimuleert de Bamboe massage de bloedsomloop en zorgt het voor een diepe ontspanning van het lichaam. Echter, hiernaast zijn er nog meer fysieke voordelen te ondervinden aan de behandeling met deze massage. Zo worden door de diepe inwerking van de bamboestokken en massageolie de spieren optimaal gekalmeerd. En het is een effectieve manier om spanningsknopen te verhelpen. Deze ontstaan door stress uit de dagelijkse activiteiten vaak in de nek en schouders en kunnen klachten, zoals stijfheid, hoofdpijn en rugpijn.

Door het lichaam te laten ontspannen, kun je tegelijkertijd meer lichaamsenergie ervaren als een direct gevolg van het krijgen van deze massage. Het lichaam wordt namelijk gezuiverd van afvalstoffen doordat de afvoer hiervan wordt bevordert. De Bamboe massage stimuleert het lymfestelsel in de uitscheiding, waardoor afvalstoffen zich minder snel zullen ophopen in de lymfeknopen. Hierdoor raak je je spanningsknopen dus ook kwijt.

Wanneer kun je een Bamboe massage laten doen?

Uiteraard kun je altijd een massage krijgen om meer ontspanning te krijgen in je spieren en de rest van je lichaam. Maar vanwege zijn verzachtende en ondersteunende werking kan de Bamboe massage ook andere positieve effecten hebben. De massage is vooral fijn voor mensen die van een stevigere massage houden en bij vastzittende spieren. Ook is het een bijzondere ervaring vanwege zijn focus op de vijf elementen en dus aantrekkelijk voor mensen die eens iets anders willen proberen. Bovenal helpt de massage heel goed tegen vermoeidheid en stress en tevens wordt het lichaam in een veel betere conditie gebracht door het geven van energie en kracht.

Reserveer daarom vandaag nog een heerlijke massage of kies een van de andere mogelijkheden die je vindt op deze website. Vergeet niet bijvoorbeeld onze sauna aanbiedingen in de gaten te houden op onze website.

Meer blogs

Winkelwagen